Dynia jest źródłem wielu składników mineralnych takich jak: wapń, magnez, selen, potas czy cynk oraz witamin antyoksydacyjnych: A, C i E, a także kwasu foliowego i niacyny. Dynie bardziej pomarańczowe i dojrzałe – dostarczą więcej witamin z grupy B oraz karotenu.
Przepis na zupę dyniową
…Składniki…
✅800 g dyni (500 g po obraniu)
✅200 g ziemniaków
✅25 g masła
✅1 cebula
✅2 ząbki czosnku
✅1 łyżeczka kurkumy w proszku
✅1 łyżeczka świeżego startego imbiru
✅1 pomidor lub 1/2 puszki krojonych pomidorów
✅1 i 1/2 szklanki bulionu
✅1 szklanka mleka kokosowego
✅1 łyżka twarogu chudego jako dodatek do zupy przy podaniu
• Dynię obrać ze skórki, usunąć nasiona, miąższ pokroić w kostkę. Ziemniaki obrać i też pokroić w kostkę.
• W większym garnku na maśle zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz obrany i pokrojony na plasterki czosnek. Dodać dynię i ziemniaki, doprawić solą, wsypać kurkumę i dodać imbir. Smażyć co chwilę mieszając przez ok. 5 minut.
• Wlać gorący bulion, przykryć i zagotować. Zmniejszyć ogień do średniego i gotować przez ok. 10 minut.
• Dodać pomidory z puszki lub przecier pomidorowy
• Wymieszać i gotować przez 5 minut, do miękkości warzyw. Zmiksować w blenderze z dodatkiem mleka kokosowego.
Na koniec do miski z kremem dyniowym dodaj 1 lub 2 łyżki chudego twarogu, udekoruj koperkiem.