DIETOTERAPIA

Dietoterapia to bezpieczny naturalny sposób na poprawę stanu zdrowia i jest jednym najważniejszych czynników wpływających na leczenie chorób.
Indywidualnie skomponowana dieta uwzględniająca potrzeby organizmu pod względem makroskładników, witamin i minerałów jest w stanie zmniejszyć dolegliwości zdrowotne, a uzupełnienie niedoborów mineralno-witaminowych w organizmie może wpłynąć na osiągnięcie stanu remisji danej jednostki chorobowej. Należy podkreślić, że zapotrzebowanie na składniki i tolerancja niektórych produktów jest inna w zależności stanu zdrowia, występowania różnych schorzeń, a nawet kilku u jednej osoby.

dietoterapia

Warto zaznaczyć, że dietoterapia stosowana jest również w celach prewencyjnych stanu przedchorobowego, kiedy leczenie farmakologiczne nie jest jeszcze konieczne, ale występuje duże ryzyko pojawienia się choroby. I tak na przykład, jeśli występuje insuliooporność lub jej objawy, to wtedy najskuteczniejszą metodą wycofania objawów choroby jest odpowiednio dobrana dietoterpia, dzięki której możemy uzdrowić organizm, a tym samym zapobiec rozwinięciu się cukrzycy typu 2.

Dietoterapia zawsze ustalana jest indywidualnie. Czasem najlepsza, najzdrowsza dieta, zawierająca najwyższej jakości składniki nie będzie dobra dla każdego.

Dietoterapia nie zastępuję wdrożonej terapii farmakologicznej, ale jej wprowadzenie daje większe szanse na zmniejszenie lub ustanie dolegliwości.

Na podstawie wnikliwego wywiadu na temat stanu zdrowia, historii przebytych chorób i chorób występujących w rodzinie oraz analizy dotychczasowego sposobu odżywiania i stylu życia, a także analizie wyników badań, można ustalić właściwą dietoterapię, dzięki której poprawi się stan zdrowia i jednocześnie wygląd.