Chciałam w niej przemycić kombinację dobroczynnych właściwości grejpfruta i żurawiny.🥗🥗🥗
✴️Grejpfrut jest bogatym źródłem witaminy C, witaminy A, witamin z grupy B i beta-karotenu, obniża poziom cholesterolu w organizmie, reguluje ciśnienie krwi, wykazuje właściwości odchudzające, przeciwgrzybiczne, a także wzmacniające odporność organizmu.
✴️Żurawina, podobnie jak grejpfrut zawiera duże ilości witamin A, E oraz C, a także sporo witamin z grupy B. Ponadto zawiera antocyjany – naturalne barwniki, które działają ochronnie na naczynia krwionośne. W owocach żurawiny znajdziemy pokaźne ilości błonnika, karotenu, a także minerałów, takich jak: potas, fosfor, jod, magnez, żelazo czy sód.
✴️Jako źródło białka w sałatce, wybrałam pierś z kurczaka doprawiona solą, pieprzem i słodką papryką. Pierś piekłam w piekarniku w naczyniu żaroodpornym przez 40 minut w 180 stopniach.
✴️Bazę stanowi roszponka🍃🍃, która jest bardzo dobrym źródłem witaminy C i A.
✨✨100 g roszponki wypełnia połowę dziennego zapotrzebowania na witaminę C i prawie 150% zapotrzebowania na witaminę A✨✨
Oprócz tego jest dość dobrym źródłem potasu oraz względnie dobrym źródłem żelaza. Roszponka jest warzywem niskokalorycznym z niskim indeksem glikemicznym, dlatego powinna królować w jadłospisie osób z insulinoopornością.
Całość delikatnie dekoruję gęstym intensywnym słodkim sosem sojowym i posypuję prażonymi nasionami słonecznika.