Przygotowanie do wizyty

Przygotowanie dzienniczka żywieniowego

Polega na spisaniu Twojego jadłospisu z 3 lub więcej dni. Ważne, żeby był jak najbardziej szczegółowy z zapisaniem każdego posiłku, przekąski z uwzględnieniem ilości i podanie godziny spożycia. Ważne jest zapisanie objawów jakie występują po spożyciu posiłków np. biegunka, zaparcia, ból brzucha, bez problemów trawiennych.

Jeśli przyjmujesz leki czy suplementy (witaminy, minerały, zioła) również odnotuj to i podaj godzinę ich zażywania.

Poniżej znajduje się przykład jak to zrobić.

Przykładowy zapis diety

Przygotowanie do pomiaru analizy masy i składu ciała

Pomiar analizy masy i składu ciała jest dokonywany za pomocą metody bioimpedancji elektrycznej (BIA), która służy do oceny kondycji organizmu. Polega ona na pomiarze przepływu prądu w fazie wodnej i tłuszczowej organizmu. Metoda BIA umożliwia określenie: masy ciała, masy tkanki tłuszczowej, procentową zawartość tkanki tłuszczowej, całkowitą zawartość wody w procentach, masę mieści, wskaźnik budowy ciała, wskaźnik tkanki tłuszczowej trzewnej, beztłuszczowej masy ciała, stopień nawodnienia organizmu, podstawową przemianę materii, stopień otyłości, a także określa Twój wiek metaboliczny.

W celu wykonania szybkiego oraz wiarygodnego wyniku badań proszę o zachowanie następujących zasad:


Masz pytanie?

Skontaktuj się ze mną!