Składniki:
✔️2 jajka
✔️1 łyżka mleka
✔️1 łyżka masła klarowanego
✔️1 szczypta soli
✔️1 mała garść startej mozzarelli
✔️3 sztuki suszonych pomidorów z zalewy
Przygotowanie:
Jaja roztrzepuję w miseczce ze szczypta soli i 1 łyżką mleka.
Tak przygotowaną masę jajeczną wylewam na rozgrzaną patelnię (na średnim gazie) z masłem klarowanym. W momencie gdy omlet częściowo będzie ścięty (na wierzchu jeszcze nie) posypuje mozzarellą i pokrojonymi na małe kawałki pomidory suszone, następnie przykrywam patelnię z omletem do czasu aż roztopi się mozzarella (ok. 1 min).
Omlet wyjmuje na duży talerz, składając go na pół, po jednej stronie układam plastry pomidora, po drugiej pokrojoną w paski sałatę masłową z łyżką kwaśnej śmietany.