ODPORNOŚĆ A DIETA

Zbliża się jesień wielkimi krokami, a wraz z nią okres przeziębień i zachorowań. 🍁🍂🤧

 

Dobra odporność organizmu to dobry stan zarówno psychiczny jak i fizyczny, a także środowisko, które na nas działa.

 

Kluczową rolę odgrywa również dieta, która w tym czasie powinna być szczególnie gęstoodżywcza i zbilansowana.

 

👉Produkty polecane w diecie, które gwarantują wysoką biodostępność i przyswajalność makroskładników (białka, tłuszcze, węglowodany) oraz mikroskładników (witaminy i minerały oraz przeciwzapalne antyoksydanty) to:

 

✔️Wątróbka i podroby np. w postaci dobrego pasztetu

✔️Mięso, z tłuszczem też

✔️Ryby i owoce morza

✔️Jaja

✔️Zupy i wywary mięsno-kostne

✔️Warzywa, szczególnie te koloru zielonego

✔️Owoce jagodowe, mogą być mrożonki

✔️Zioła i przyprawy (kurkuma, imbir, cynamon, goździki, pieprz cayenne, chili, czosnek)

✔️Kiełki

✔️Miód, pierzga, pyłek pszczeli i propolis

✔️Herbata Matcha

✔️Orzechy i pestki

✔️Oliwa z oliwek

✔️Olej kokosowy

✔️Tradycyjne masło

✔️Kiszonki

✔️Awokado

 

❌Unikajmy żywności wysokoprzetworzonej, która nie zawiera składników odżywczych i ma silne działanie prozapalne.

 

😴Dbajmy o dobry sen, gdyż podczas snu wydziela się melatonina, która opowiada za regenerację organizmu w tym czasie i ma działanie przeciwzapalne.