Witam serdecznie po dłuższej przerwie
Wracam z nową energią i wiedzą, bo za mną kilka bardzo istotnych szkoleń, z których cenną wiedzę zamierzam wykorzystywać w terapiach pacjentów.
Coraz częściej trafiają do mnie pacjenci, po różnych nieudanych próbach odchudzania, które były albo nieskuteczne albo kończyły się efektem Jo-Jo. Przyczyną mało efektywnego odchudzania jest kiepski stan zdrowia.
Zazwyczaj osobie otyłej czy z nadwagą towarzyszy albo Insulinooporność czy cukrzyca typu 2 i stłuszczenie wątroby, albo zapalenie tarczycy typu Hashimoto, albo dysbioza jelitowa, SIBO/ IMO, problemy trawienne tj. zgaga, wzdęcia, przelewanie w jelitach, zaparcia i biegunki na przemian, ból mięśni i stawów na skutek rozwiniętej już dny moczanowej, stany po operacjach tj. wycięty pęcherzyk żółciowy, czy mięśniaki macicy. Niektórzy pacjenci mają mix tych różnych dolegliwości zdrowotnych.
Bardzo rzadko, zdarza się, że trafia do mnie osoba, która po prostu chce się odchudzić, a ze zdrowiem ma wszystko w porządku i rewelacyjne samopoczucie, której wystarczyłaby zbilansowana dieta z deficytem kalorycznym.
U osób, u których występują poważne problemy zdrowotne, odpowiednio zbilansowana dieta to za mało, gdyż organizm ma już zaburzone trawienie na różnych obszarach jego funkcjonowania, a więc i zaburzone prawidłowe przyswajanie składników odżywczych z pokarmów, wtedy należy połączyć dietę z ukierunkowaną rozsądną suplementacją.
Nukleotydy dietetyczne są często niezbędnych „puzzlem” do odzyskania zdrowia.
W ostatnim czasie miałam przyjemność wziąć udział bardzo merytorycznej i obszernej w wiedzę konferencji organizowanej przez @NucleoCare, podczas której wspaniali specjaliści od zdrowia dzielili się swoimi praktycznymi doświadczeniami z gabinetu i poruszyli bardzo istotne tematy:
Rola i zastosowanie nukleotydów dietetycznych w postępowaniu żywieniowym – Edyta Weclawska
SIBI i IMO w ujęciu praktycznym – Hanna Szpunar-Radkowska Hanna Szpunar Radkowska
Jak skutecznie podnieść poziom ze współistniejącymi problemami jelitowymi i KPU? – Monika Gackowska-Lisińska mgr Monika Gackowska-Lisińska
Jak radzić sobie z wykluczeniami dietetycznymi i połączyć to ze zmianą nawyków całej rodziny? – Karolina Gruszecka – dietetyk, trener personalny Mgr Karolina Gruszecka
Nieoczywiste aspekty wspierania odporności człowieka – Edyta Węcławska mgr Edyta Węcławska
Ogromnie dziękuję wszystkim Paniom za konkretną wiedzę, którą mogę wykorzystać w terapiach moich pacjentów Dzięki takim specjalistom, którzy szkolą, szerzy się nadal bardzo wąskie środowisko specjalistów z całościowym podejściem do zdrowia, które realnie pomagają odzyskać zdrowie, bo jest to możne, ale nie zawsze takie proste i oczywiste.
No i nie prawdą jest, że „w Pani wieku to normalne” albo „cóż taka Pani uroda”.
.
A teraz trochę o nukleotydach:
Nukleotydy są związkami organicznymi, które stanowią podstawowe elementy budulcowe dla informacji genetycznej komórek naszego organizmu, kwasów nukleinowych DNA i RNA oraz innych złożonych nukleotydów (tzw. polinukleotydy), jak Adenozynotrójfosforan (ATP) i guanozynotrójfosforan (GTP), a także ich cykliczne odpowiedniki, cykliczny adenozynomonofosforan (cAMP) i cykliczny guanozynomonofosforan (cGMP), które stanowią główne źródło energii, a także uczestniczą w szlakach sygnałowych.
Nukleotydy dietetyczne są to formy nukleotydów dostarczanych do organizmu drogą pokarmową. Źródłem nukleotydów dietetycznych mogą być określone typy pożywienia np. podroby, kawior, owoce morza, soja i wołowina.
Niestety współczesna dieta może w określonych przypadkach okazać się niewystarczająca do zapewnienia organizmowi ich wystarczającej ilości. Dlatego właśnie nukleotydy dietetyczne są określane mianem warunkowo niezbędnych składników pokarmowych .
Zewnętrzna podaż nukleotydów dietetycznych może być wskazana w sytuacjach:
obciążenia organizmu, w szczególności wzrostu i rozwoju
regeneracji po urazie, infekcji i niektórych stanach chorobowych.
W takich sytuacjach organizm często nie ma zasobów wewnętrznych do wytworzenia wystarczającej ilości DNA i RNA wymaganej do utrzymania, naprawy i odbudowy komórek w celu swojego odpowiedniego funkcjonowania. W szczególności dotyczy to komórek podlegających szybkiej rotacji w tkankach tj. nabłonek jelita, komórki układu odpornościowego czy regeneracja i wsparcie funkcji wątroby.
—————–
Dietetyk kliniczny Magdalena Kuśmierz