NATURALNE WSPARCIE WĄTROBY

W dzisiejszym świecie jesteśmy stale narażani na kontakt z toksynami na wysoką skalę. Oddychając wdychamy toksyny ze spalin samochodowych, kominów, oprysków, mniejsze cząsteczki lotne mogą być wchłaniane przez naszą skórę, połykamy toksyny jedząc przetworzoną żywność z dymem wędzarniczym, czasem przesiąknietą pestycydami. Cała gama substancji chemicznych wprowadzana do naszego środowiska jest nieobjęta regulacjami, bez uwzględnienia konsekwencji wpływu długofalowego na nas i naszą planete.

Skąd wiadomo czy organizm nie radzi sobie z toksynami środowiskowymi?

Należy sprawdzić funkcje wątroby. Wątroba to główny narząd odpowiedzialny za odtruwanie organizmu, może ona stać się niedrożna przez liczne toksyczne substancje, z którymi codziennie mamy kontakt. Niedrożność wątroby może skutkować większym nagromadzeniem toksyn. Zaburzenia czynności wątroby mogą objawiać się problemami trawiennymi, zwiększoną wrażliwością na leki, zmęczeniem, wypryskami na skórze, mdłościami, jedzeniem i piciem bez umiaru, bezsennością, nadmierną produkcją śluzu i zalegającą wydzieliną w płucach, opuchlizną, słabą kondycją ruchową, wypadaniem włosów, workami i cieniami pod oczami i wiele wiele innych.

Warto zaczynać terapię wsparcia wątroby przy chorobach autoimmunologicznych.

Jak zacząć wsparcie wątroby?

Wykluczając z posiłków:

  • słodycze – zastąp  dosładzaniem stewią lub erytrolem.
  • alkohol – zastąp np. virgin mohito
  • kofeinę – zastąp herbatą matcha, gorącą wodą z cytryną, naparem z kurkumy, naparem z mięty, woda z owocami.
  • gluten – produkty z pszenicy, żyta, jęczmienia, gotowe sosy do sałatek, marynat, zup. Kromki chleba zastąp np. sałatą lodową
  • nabiał – mleko i produkty mleczne (mleko skondensowane, mleko w proszku, śmietana, jogurt, kefir, maślanka) zamień na produkty z mleka kokosowego, mleka migdałowego czy mleka z orzechów. nerkowca. Białko serwatkowe zastąp białkiem z grochu hydrolizowanym białkiem wołowym czy białkiem jaj. Sery zastąp serami z orzechów nerkowca albo innych, serami bez nabiału i bez soi.
  • soję – unikaj fasolki edamame, mleka sojowego, tofu, tempeh, pasty miso i sosu sojowego

Dieta powinna być bogata w takie produkty jak:

  • Buraki są bogactwem związków fitochemicznych, działają przeciwzapalnie i antyoksydacyjnie oraz wspomagają odtruwanie
  • Warzywa kapustne zawierają składniki wspomagające odtruwanie wątroby
  • Kolendra to naturalny chelator, czyli zwiąże się z toksynami i pomaga w wydalaniu ich z organizmu.
  • Błonnik naturalny obecny w owocach i warzywach
  • Kiełki zawierają naturalne enzymy rozkładające toksyny, szczególnie polecane są kiełki z brokuła i siewki rzodkiewki
  • Soki z zielonych warzyw są bogate w witaminy i chlorofil, który odtruwa, łagodzi stany zapalne i stres oksydacyjny, podwyższa poziom żelaza we krwi, a nawet neutralizuje przykre zapachy.
  • Żywność fermentowana jest pełna bakterii probiotycznych wspomagających zdrowie jelit i odtruwanie organizmu.  Jest nią kiszona kapusta, kiszone ogórki, kimczi, jogurt z fermentowanego kokosa, fermentowana woda kokosowa
  • Kurkuma, składnik aktywny kurkumina świetnie odtruwa organizm z różnych metali i toksyn, ponadto ma działanie przeciwzapalne, antyoksydacyjne i przeciwwirusowe
  • Owoce jagodowe zawierają mnóstwo związków fitochemicznych i przeciwutleniaczy, nie podnoszą tak gwałtownie cukru we krwi jak inne owoce
  • Dobrej jakości białko – jaja, mięso z hodowli bez antybiotyków i ryby z wyjątkiem gatunków drapieżnych, gdyż te zawierają sporo metali ciężkich i pangi (wszyscy wiemy dlaczego..)

Unikaj toksyn środowiskowych:

  • stosuj filtry do wody kranowej, staraj się nie pić z plastiku
  • stosuj oczyszczacze powietrza w domu
  • używaj w kuchni drewnianych łyżek i łopatek do gotowania, żeliwnych garnków, unikaj teflonu i folii aluminiowej, plastikowe pojemniki do przechowywania żywności zastąp szklanymi
  • korzystaj z sauny, gorących kąpieli, ćwiczeń jogi w wyższej temperaturze to świetne sposoby na pozbycie się części toksyn z organizmu.