W dzisiejszym świecie jesteśmy stale narażani na kontakt z toksynami na wysoką skalę. Oddychając wdychamy toksyny ze spalin samochodowych, kominów, oprysków, mniejsze cząsteczki lotne mogą być wchłaniane przez naszą skórę, połykamy toksyny jedząc przetworzoną żywność z dymem wędzarniczym, czasem przesiąknietą pestycydami. Cała gama substancji chemicznych wprowadzana do naszego środowiska jest nieobjęta regulacjami, bez uwzględnienia konsekwencji wpływu długofalowego na nas i naszą planete.
Skąd wiadomo czy organizm nie radzi sobie z toksynami środowiskowymi?
Należy sprawdzić funkcje wątroby. Wątroba to główny narząd odpowiedzialny za odtruwanie organizmu, może ona stać się niedrożna przez liczne toksyczne substancje, z którymi codziennie mamy kontakt. Niedrożność wątroby może skutkować większym nagromadzeniem toksyn. Zaburzenia czynności wątroby mogą objawiać się problemami trawiennymi, zwiększoną wrażliwością na leki, zmęczeniem, wypryskami na skórze, mdłościami, jedzeniem i piciem bez umiaru, bezsennością, nadmierną produkcją śluzu i zalegającą wydzieliną w płucach, opuchlizną, słabą kondycją ruchową, wypadaniem włosów, workami i cieniami pod oczami i wiele wiele innych.
Warto zaczynać terapię wsparcia wątroby przy chorobach autoimmunologicznych.
Jak zacząć wsparcie wątroby?
Wykluczając z posiłków:
- słodycze – zastąp dosładzaniem stewią lub erytrolem.
- alkohol – zastąp np. virgin mohito
- kofeinę – zastąp herbatą matcha, gorącą wodą z cytryną, naparem z kurkumy, naparem z mięty, woda z owocami.
- gluten – produkty z pszenicy, żyta, jęczmienia, gotowe sosy do sałatek, marynat, zup. Kromki chleba zastąp np. sałatą lodową
- nabiał – mleko i produkty mleczne (mleko skondensowane, mleko w proszku, śmietana, jogurt, kefir, maślanka) zamień na produkty z mleka kokosowego, mleka migdałowego czy mleka z orzechów. nerkowca. Białko serwatkowe zastąp białkiem z grochu hydrolizowanym białkiem wołowym czy białkiem jaj. Sery zastąp serami z orzechów nerkowca albo innych, serami bez nabiału i bez soi.
- soję – unikaj fasolki edamame, mleka sojowego, tofu, tempeh, pasty miso i sosu sojowego
Dieta powinna być bogata w takie produkty jak:
- Buraki są bogactwem związków fitochemicznych, działają przeciwzapalnie i antyoksydacyjnie oraz wspomagają odtruwanie
- Warzywa kapustne zawierają składniki wspomagające odtruwanie wątroby
- Kolendra to naturalny chelator, czyli zwiąże się z toksynami i pomaga w wydalaniu ich z organizmu.
- Błonnik naturalny obecny w owocach i warzywach
- Kiełki zawierają naturalne enzymy rozkładające toksyny, szczególnie polecane są kiełki z brokuła i siewki rzodkiewki
- Soki z zielonych warzyw są bogate w witaminy i chlorofil, który odtruwa, łagodzi stany zapalne i stres oksydacyjny, podwyższa poziom żelaza we krwi, a nawet neutralizuje przykre zapachy.
- Żywność fermentowana jest pełna bakterii probiotycznych wspomagających zdrowie jelit i odtruwanie organizmu. Jest nią kiszona kapusta, kiszone ogórki, kimczi, jogurt z fermentowanego kokosa, fermentowana woda kokosowa
- Kurkuma, składnik aktywny kurkumina świetnie odtruwa organizm z różnych metali i toksyn, ponadto ma działanie przeciwzapalne, antyoksydacyjne i przeciwwirusowe
- Owoce jagodowe zawierają mnóstwo związków fitochemicznych i przeciwutleniaczy, nie podnoszą tak gwałtownie cukru we krwi jak inne owoce
- Dobrej jakości białko – jaja, mięso z hodowli bez antybiotyków i ryby z wyjątkiem gatunków drapieżnych, gdyż te zawierają sporo metali ciężkich i pangi (wszyscy wiemy dlaczego..)
Unikaj toksyn środowiskowych:
- stosuj filtry do wody kranowej, staraj się nie pić z plastiku
- stosuj oczyszczacze powietrza w domu
- używaj w kuchni drewnianych łyżek i łopatek do gotowania, żeliwnych garnków, unikaj teflonu i folii aluminiowej, plastikowe pojemniki do przechowywania żywności zastąp szklanymi
- korzystaj z sauny, gorących kąpieli, ćwiczeń jogi w wyższej temperaturze to świetne sposoby na pozbycie się części toksyn z organizmu.