LIPIDOGRAM POD LUPĘ

Co mówi Twój lipidogram? (LDL, HDL, TG)

Główne przyczyny wysokiego cholesterolu to:
➖ Zaburzenia gospodarki glukozowo-insulinowej
➖ Stan zapalny w organiźmie
Optymalny poziom:
✅ Cholesterol 180-240g/dl
✅ LDL:HDL 2-2,5:1
✅ Triglicerydy: <100 mg/do
✅ TG:HDL <2

 

Wysoki cholesterol – powyżej normy

Gdy w organizmie występuje stan zapalny nagły, wywołany przeziębieniem, infekcją lub tzw. cichy stan zapalny przewlekły od dłuższego czasu np. zapalenie tarczycy Hashimoto, zakażenia pasożytnicze, czy alergie, wtedy organizm produkuje cholesterol w większej ilości, żeby regenerować komórki w stanie zapalnym, gdyż cholesterol jest ważnym składnikiem budulcowym błon komórkowych i innych struktur komórki. Podwyższony cholesterol informuje nas o stanie zapalnym, który jest w organizmie, produkowany po to, by szybciej regenerować komórki

Wysoki cholesterol a miażdżyca

Jeśli stan zapalny doprowadził do uszkodzenia naczyń krwionośnych, wtedy krążący we krwi cholesterol może przyczepiać się do uszkodzonych naczyń, bo chce je zregenerować.

Jeśli nie znajdzie się przyczyny stanu zapalnego i nie robi nic, żeby go wyeliminować lub załagodzić to organizm może nabudować blaszkę miażdżycową i wtedy dochodzi do rozwoju miażdżycy.

Do komórki trafia przy pomocy transporterów LDL

A zabierany z komórki jest przy pomocy transporterów HDL

Podwyższony LDL oznacza, że jest pakowany do komórki, w celu regeneracji, a gdy HDL jest nisko oznacza, że nie wydostaje się LDL z komórki, by zachować cykl wykorzystania cholesterolu.

Proporcja pomiędzy HDL a LDL powinna wynosić 1:2

HDL powstaje w prawidłowej ilości, jeśli jemy dobre tłuszcze, tj. orzechy, na zimno olej z czarnuszki, olej z pestek winogron, kwasy omega-3 z dużą zawartością EPA i DHA.

Trójglicerydy dużo mówią o Twoim zdrowiu

Trójglicerydy powinny być w stosunku 1:1 z HDL. Jeśli trójglicerydy są bardzo podwyższone to znacznie wzrasta ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, zdecydowanie bardziej niż, gdy mamy wysoki cholesterol LDL.

LDL jest tym co spożywasz, czyli głównie tłuszcze nasycone, a trójglicerydy są tym co wytwarzasz.

Wyróżniamy dwa rodzaje lipoprotein LDL typ A czyli duże cząsteczki o małej gęstości i typ B czyli małe cząsteczki o dużej gęstości. LDL typ A jest krążeniowo neutralny i stanowi 80% cholesterolu we krwi. Jest tak dlatego, że są one duże i rzadkie nie mieszczą się pod powierzchnią komórek śródbłonkowych, żeby zapoczątkować proces powstawania komórek piankowych. LDL typ A są rzadkie i łatwo przemieszczają się wraz z przepływem krwi przez tętnice i nie powodują zakrzepów. Natomiast lipoproteiny LDL typ B te małe o dużej gęstości, są na tyle małe, że mogą dostać się pod powierzchnię komórek śródbłonkowych i rozpocząć proces tworzenia zakrzepu. Są gęste i nie przemieszczają się wraz z przepływem krwi tylko opadają i przybliżają do siebie ścianki tętnic, przez to, że są małe to łatwiej się utleniają i utlenione powodują przewlekłe choroby krążenia.

Statyny redukują lipoproteiny LDL typ A duże o małej gęstości.

Główne pytanie??

Co prowadzi do powstawania lipoprotein dużych o małej gęstości —- TŁUSZCZE POKARMOWE

Co prowadzi do powstawania lipoprotein małych o dużej gęstości —- CUKIER

 

Okazuje się, że przeciętny wzrost długości życia wynikający ze statyn jako głównego środka zapobiegającego chorobom krążeniowym to 4 dni.

W chorobach krążenia główny problem stanowią małe gęste lipoproteiny LDL typu B i triglicerydy.

 

Jeśli występuje wysoki cholestetol LDL i wysokie triglicerycy to najprawdopodobniej są to lipoproteiny LDL typ B małe o wysokiej gęstości i najprawdopodobniej przyczyną jest insuliooporność i stan zapalny.

Jeśli występuje wysoki cholesterol LDL a triglicerydy są w normie to prawdopodobnie są to lipoproteiny LDL typ A duże o małej gęstości, a przyczyna może być hipercholesterolemia rodzinna i wtedy zasadne jest obniżenie cholesterolu LDL statynami, ale w towarzystwie koenzymu Q10, które działa ochronnie na mięsień sercowy. Jest to istotne, gdyż skutkiem ubocznym statyn jest działanie uszkadzające mięśni, a więc i serca.

 

Opracowano na podstawie:

Lustig Robert, Fat Chance: The Hidden Truth About Sugar, Obesity and Disease, 2014