KONTROWERSYJNY OLEJ KOKOSOWY 🥥🥥
Wszystko zaczęło się, kiedy Amerykańskie Towarzystwo Kardiologiczne (American Heart Association – AHA) ogłosiło, że olej kokosowy zawierający dużo tłuszczów nasyconych jest co najmniej równie niezdrowy co smalec, tłuszcz wołowy czy masło, ze względu na zawartość w 82% tłuszczów nasyconych, które podnoszą poziom „złego” cholesterolu, który sprzyja miażdżycy, zwiększając ryzyko chorób serca oraz udaru mózgu.
Od tego momentu olej kokosowy ma złą sławę i zaczęto masowo ograniczać jego spożywanie na całym świecie.
‼️Niestety AHA całkowicie pominęło budowę kwasów tłuszczowych nasyconych zawartych w oleju kokosowym. Kluczowym faktem jest, że te negatywne skutki dla zdrowia wywierają długołańcuchowe kwasy tłuszczowe, natomiast olej kokosowy zawiera nasycone ŚREDNIOŁAŃCUCHOWE KWASY TŁUSZCZOWE, które mają odmienne właściwości.
🥥Spośród nasyconych średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych, gdzie w największej ilości występuje kwas laurynowy obecny w mleku kobiecym, w trakcie trawienia KWAS LAURYNOWY zamienia się MONOLAURYNĘ – bardzo silną substancję przeciwbakteryjną, przeciwwirusową i zwalczającą infekcje grzybicze i opryszczki. Monolauryna działa poprzez rozpuszczanie lipidów i fosfolipidy w otoczce wirusa, powodując rozpad otoczki wirusa.
🥥Kolejnym jest KWAS DEKANOWY – mający korzystny wpływ na mózg i przyczyniający się do właściwości przeciwpadaczkowych diety ketogenicznej.
🥥Trzecim jest KWAS KAPRYLOWY o właściwościach przeciwgrzybiczych, korzystnie wpływa na funkcjonowanie pęcherza, jelit i cewki moczowej.
🥥Ponadto, olej kokosowy stanowi świetne źródło MCT, które przynoszą wiele korzyści zdrowotnych:
wpływ na redukcję wagi, poprawia zdrowie serca, podnosi poziom energii, poprawia trawienie i wchłanianie składników odżywczych, pomaga poprawić florę bakteryjną jelit.
🥥Olej kokosowy może redukować stany zapalne, poprawia funkcjonowanie tarczycy, poprawia metabolizm i podnosi poziom dobrego cholesterolu.
‼️ Ważną informacją jest, że olej kokosowy ma dość wysoki punkt dymienia (176 stopni), dla porównania oliwa ma 160 stopni, więc można go spokojnie stosować:
🥥Do saute
🥥Zup warzywnych jako tłuszcz dodany pod koniec gotowania, żeby wydobyć z warzyw witaminy rozpuszczalne w tłuszczach A D E K
🥥Do wypieków
🥥Do pobudzającej kawy, szczególnie uwielbianej na diecie keto
Sami widzicie, że olej kokosowy jest dobry dla zdrowia i powinien powrócić do naszego odżywiania 🙂